|
|
|
Skoro jesień, to w czwartek 20 listopada 2025 r. na naszych zajęciach literacko-kulinarnych zrobiliśmy grzybki. Ale wykonaliśmy takie niezwykłe — ciasteczka z kremem. Najpierw przeczytaliśmy opowieść o tym, że jesienią jemy jesienne potrawy, a potem zajęliśmy się szykowaniem naszych słodkości.
Skąd się wzięła polska tradycja grzybobrania? W dawnych czasach, gdy w spiżarniach brakowało jedzenia, grzyby były darmowym i pożywnym dodatkiem prosto z lasu. Nie trzeba było za nie płacić, wystarczyło wstać wcześnie rano i zmierzyć się z pajęczynami. Dzisiaj zbieramy je głównie dla niepowtarzalnego smaku do wykorzystania w zupach i sosach, ale jest to też idealny powód, by fascynaci owocników wyruszali na przygodę w terenie. Bieganie z koszykiem po lesie dla niektórych jest świetną zabawą i szansą na znalezienie prawdziwego króla borowików. Stanowi to wręcz nasz narodowy sport.
|
|
|